Het gevoel van thuis

Het gevoel van thuis

Vorige maand schreef ik over moeiteloos jezelf zijn thuis. Daar borduur ik nu graag op voort. Jaren geleden las ik het fluweelzachte boek van mijn favoriete designer Ilse Crawford over het gevoel van thuis. Het gaat over genieten met al je zintuigen.

Het boek beschrijft exact wat ik onbewust al wist, maar nog niet zo wist te duiden. Waarom voel je je in de ene ruimte wel thuis en in de andere ruimte niet? Wat dat betreft had ik mij nog te ontwikkelen om dit bewuster te kunnen vertalen in mijn vak. 

Thuis is geworteld in ons oerinstinct. De woning vormt het hart van onze gevoelens en de zintuigen laten je dingen ervaren, zoals comfort. Daarom geldt ‘Oost west, thuis best’. Je thuis is goed om te zien, naar te luisteren, aan te raken, te ruiken én te proeven.

Thuis is zowel een plaats van ‘zijn’ als een werkelijke plaats. Het emotionele hart. Een plek om het evenwicht te herstellen tussen lichaam en geest. Waarbij licht, ruimte, kleuren, geuren en materialen allemaal bij horen te dragen aan sfeer en comfort.

Het aanvoelen staat centraal. Gelukkig mogen we het tegenwoordig weer meer over gevoelens en emoties hebben. En heb ik trainingen hierover gevolgd, zodat ik er beter rekening mee kan houden in mijn ontwerpen. Thuis is dus een gevoel en pure emotie!

Hoe maak je nu van je huis een thuis? Dat kan op verschillende manieren. En er zijn zoveel factoren van invloed. Waaronder je persoonlijkheid. Hoe beter je jezelf kent en hoe beter ik jou mag leren kennen, hoe beter het ontwerp zal aansluiten en aanvoelen.

Een aantal dingen die relevant (kunnen) zijn:

– Harmonie en evenwicht gaan over stilte, rust (ook in kleuren & vormen), frisse lucht, planten, slapen, baden en helaas ook over schoonmaken.

– Comfort gaat over structuur (tactiliteit: hoe materialen aanvoelen), temperatuur en meubilair waar je je in kunt nestelen, op kunt spelen, slapen en leven. Gezelligheid!

– Ruimte en proportie zijn belangrijk. Waaronder bergruimte, waar het nogal eens aan ontbreekt en een opgeruimd huis in de weg staat. Creëer persoonlijke intieme plekjes!

– Energie en geest worden bijvoorbeeld gevoed door kunst, creativiteit (spelen!), (huis)parfum en kaarsen. Vooral door dingen die je dierbaar zijn, zoals een erfstuk!

– Licht en schaduw zijn essentieel. Heb je voldoende natuurlijk licht of is kunstlicht nodig? Voor welke kleuren (interactieve) verlichting kies je dan? Licht bepaalt je mood!

– Eten & drinken zijn je basis. Voed je zintuigen. Deel je huis met vrienden en familie, vooral aan tafel want koken is liefde. Geniet van de geuren en smaken en laat je daarbij af en toe gaan door verleidelijk voedsel. Ik smelt van chocolade…

Smelt jij bij de gedachte van een ‘thuis’? Snap je dat het niet alleen om de ‘look’ maar vooral om de ‘feel’ gaat? Het is mijn meesterschap om jouw gevoel van thuis te vertalen in een naadloos ontwerp dat bij jou past. Als HSP’er heb ik daar een goed gevoel voor!

Tenslotte wens ik je al het goede in deze uitdagende tijd. Stay safe & healthy. Voel waar je behoefte aan hebt en denk eens na over bovenstaande. Ik help je graag met de realisatie. Mijn intake tarief bereken ik in deze ‘corona’ tijd niet. Take care & take action.

Patrice