Verlichting
Niet geheel onverwacht worden we op dit moment geconfronteerd met een coronavirus dat weer heftiger om zich heen slaat. Ik woon in de drukke Randstad, te Dordrecht, en dichtbij Rotterdam, waar onlangs een ‘haard’ is geconstateerd. Ik heb het geluk of misschien de pech – het is maar hoe je het bekijkt – dat ik alleen woon, geen kinderen heb en contact met de buitenwereld beperk als ik dat nodig acht. Gelukkig vermaak ik me heel goed alleen en geniet ik nog van het relatief vele thuiswerken en thuisblijven.
Er zijn mensen die met thuisblijven, thuiswerken en zich thuis vermaken veel meer moeite hebben. Vooral extraverte mensen, waarover ik al eerder in een blog schreef. Dat brengt stress met zich mee. Je wordt met jezelf geconfronteerd als je niet kunt werken, wonen en leven zoals je graag wilt en de ‘ongelimiteerde’ sociale en vooral face-to-face contacten mist. Verbinding is dé basis voor mensen en biedt dus ‘verlichting’. Eén vaak onbewuste en onderschatte stressfactor is onvoldoende verlichting. Ook op je werkplek!
Onvoldoende verlichting is héél bepalend voor je gezondheid, humeur en biologische klok. Het kan tot gezondheidsklachten leiden. Helemaal nu de wintermaanden eraan komen. Corona doet nog een extra duit in het zakje. Onderschat de effecten daarvan niet. We zijn door de huidige omstandigheden namelijk veel gevoeliger. Minder en ander contact met mensen (op afstand, online, etc. ) in combinatie met slechte verlichting in huis is ‘killing’. Wellicht staat zo jouw (eerste) winterdepressie (weer) voor de deur…
Dankzij goed licht voel je je fijner overdag en slaap je ook beter. En als je goed uitgerust bent, werk je veel beter en ben je je eigen zonlicht in huis! Daarom adviseer ik je om je eigen verlichting eens te belichten. Als je daar niet uitkomt help ik je natuurlijk graag. Goede verlichting bestaat uit drie niveaus. Basis-, accent- en sfeerverlichting. Daglicht is sowieso het beste, ondersteund met kunstlicht. Het onderscheid licht ik hieronder toe:
- Basisverlichting is algemene verlichting die gelijkmatig een ruimte (fel) belicht. Denk aan hang- en plafondlampen die je als eerste aandoet in een ruimte. Over het algemeen brengen ze geen sfeer, tenzij er een dimmer gebruikt wordt.
- Accentverlichting is functionele, gerichte verlichting die ook fel is. Je kunt er goed bij werken, lezen, eten, koken of bijvoorbeeld je hobby uitoefenen. Denk aan een lees- of bureaulamp of een lamp boven de eettafel of een kookeiland.
- Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting. Het is indirect licht, niet fel en brengt spanning en contrast waardoor er een intiemere sfeer ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan wand-, vloer- en tafellampen.
Een optimaal resultaat tussen bovenstaand drie typen verlichting bereik je door eerst een verlichtingsplan te maken. Het geeft inzicht waar basis-, sfeer- en accentverlichting nodig is. Zeker als je een ruimte opnieuw gaan inrichten is het heel handig en weet je zeker dat je niets vergeet. Niets zo irritant als stopcontacten en geïntegreerde verlichting, zoals wand- en plafondspots, over t hoofd te zien! Je kunt daarom eerst een verlichtingsplan (laten) maken. Dat doe je (ongeveer) zo:
- Maak een plattegrond van de ruimte (2D).
- Bepaal de functies in de ruimte (eten, lezen, koken, slapen, relaxen, etc.)
- Geef lichtcirkels aan (waar moet t licht schijnen?)
- Bepaal het soort verlichting (ad 1, 2 of 3)
- Oriëntatie op en aanschaf van nieuwe verlichting
Bovenstaande lijkt makkelijk, maar is het niet. Er gaat veel tijd in zitten voor een doordacht plan. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoeveel spots plaats ik in het plafond? Hoe ver plaats ik ze uit elkaar en van de wand? Wil ik inbouw of opbouw spots? Welke look & feel wil ik neerzetten? Welke kwaliteit verlichting kies ik voor? Welke verlichting wil ik kunnen dimmen? Welke snoeren en trafo’s moeten uit het zicht? Waar schaf ik goede verlichting aan? Wat is mijn budget? Kortom: een hele klus!
Het komt erop neer dat als jij in beter licht woont en werkt, jij en je gezin fitter en alerter zijn en jullie stemming er beter op wordt. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee. Mijn deur (mét buitenverlichting) staat open voor een kosteloze intake. Mijn licht laat ik echter liever schijnen op jouw verlichting in huis. In een intake, met gepaste afstand, maak ik een snelle analyse en geef ik wat tips. Zullen we een afspraak maken? Vul daartoe het contactformulier in of bel mij. Ik wens je alvast een kleurrijke herfst toe!
Patrice