Humor of Humeur?

bescherm engel

Humor of Humeur?

Vandaag is het 1 april. Geen geintje. De dag waarop humor centraal staat. We wellicht iets vaker een goeie grap horen. Of zelf een goede mop tappen. De dag waarbij je eerder in het ootje genomen wordt. Oppassen dus… Ik houd er wel van. Ik mag graag slap ‘ouwehoeren’, goede vrienden een beetje jennen of assertief uit de hoek komen. Zo heb ik inmiddels een derde (corona) ‘tiet’ waar mijn omgeving hartelijk om lacht als ik dat zeg. En ja, dat vind ik humor. Vooral jezelf niet te serieus nemen en accepteren dat ik eergisteren 52 ben geworden en er wat extra kilo’s aanhangen…

Hoe staat t met humor in het interieur? Zelf heb ik een bescherm(b)engel opgehangen die ik in een doos met kerstspullen vond. Deze is sinds 2013 onderdeel van mijn interieur. Het jaar dat ik sinds 20 jaar ‘samen’ niet meer ‘samen’ woonde. Het jaar waarin alles veranderde. Waar ik me kwetsbaar voelde. En hoe raar het ook klinkt, deze engel aan een bestaande spijker in de woonkamer van m’n huurhuis ophing. Een teken aan de wand. Daar hangt ie nog steeds. Inmiddels in mijn nieuwe koophuis, waar ik ook een bestaande spijker vond in de keuken. De (b)engel die over deze (b)engel waakt.

Naast m’n beschermbengel heb ik een puppy design dog. Een verrassing van Designlinq toen ik hun stand bezocht tijdens het vakevenement Design District in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Een event wat dit najaar hopelijk weer fysiek plaatsvind. De humor is een beetje van corona af, vind je niet? Terug naar de ‘magis(che)’ hond van Eero Aarnio. Deze staat vaak op de grond in de hal. Het is een mooie binnenkomer voor de mensen die bij mij over de vloer komen. Regelmatig wordt er een humorvolle opmerking gemaakt: Pas op voor de hond! En ja, deze waakt ook over mij.

Hoe laat jij humor terug komen in je interieur? Of zie je daar de humor niet van in? Heb je wellicht grappig behang? Of een toiletruimte vol met vakantiesnuisterijen? Grappige kledinghaken van Pols Potten aan de muur? Kunst waar de humor van af spat? Of een toiletbril met prikkeldraad? Niets is immers te gek. En te gek kan het zijn, als het bij je past. Ik houd niet van teveel ‘quirkyness’ in mijn interieur, maar wellicht ben jij er helemaal fan van. Lees dan even door, want hier komen wat tips die jij wellicht net nodig hebt!

Er zijn interieurmerken en ontwerpers die bekend staan om grappige, opvallende, uitzonderlijke en humorvolle ontwerpen. Te denken valt aan merken zoals Moooi, Pols Potten en Seletti. Bij deze laatste staat design gelinkt aan pop art centraal. Unieke items die je interieur wat extra fun geven. Zo vind ik de ‘cat, mouse, bird en/of monkey’ lampen erg leuk. Voor op tafel, in je boekenkast of een aap hangend aan de wand voor de jungle kinderkamer. Vooral kids waarderen dit geinige ‘speelgoed’ wat overigens niet goedkoop is…

Ontwerpers die bekend staan om hun humorvolle en soms extreme en ‘over de top’ ontwerpen zijn bijvoorbeeld Philippe Starck voor Alessi en kunst en design duo Studio Job. Deze laatste heeft voor Moooi een bijzondere ‘paper’ meubelcollectie ontworpen die ik wel kan waarderen. Vooral de ‘paper desk’ vind ik niet te versmaden, maar dan moet ik wel even doorsparen… Mocht je nog meer inspiratie nodig hebben voor een interieur met een vleug humor, dan sta ik je graag bij. Ik kan me goed verplaatsen in interieurs die buiten mijn comfortzone liggen en het lijkt me heel leuk om jou daarin te ondersteunen. Be my guest!

Patrice